Допълнително уточнение за зареждания бензин от окупираните територии

На вниманието на всички, които зареждат бензин от там!

Митническият отдел на Република Кипър днес/10,7,23,  издаде обширни разяснения какви условия се прилагат и защо, при внос на гориво от север.

Онези, които преминават обратно от окупираните територии  с пълни резервоари, теоретично могат да бъдат изправени пред глоба от 4 евро/литър, каза служител на митническата служба пред Cyprus Mail в четвъртък – ако се докаже, че актът е систематичен опит за избягване на разходите в Република Кипър.

Освобождаване от вносни мита обаче се предоставя при условие, че горивото не е предназначено за препродажба и няма търговски характер. Горивото се счита за нетърговско, при условие че, наред с други неща/стоки, се транспортира от време на време.

Съобщението се позовава на разпоредбите на Регламента за зелената линия (ЕО № 866/2004) във връзка с движението на стоки през одобрени пропускателни пунктове от север към Република Кипър.

Подчертава се, че законодателството на ЕС, цитирано в медиите относно освобождаването от мита за внос от „трети страни в държава-членка на ЕС“ (членове 6 и 11 от Директива 74/2007 на Съвета на Европа), не се прилага в този случай, тъй като републиката на Кипър счита целия остров за една държава и северът не може да бъде одобрен като държава от „трета страна“.

По-скоро целият остров се счита за държава-членка на ЕС, но регулирането на ЕС е спряно на север, където правителството на Република Кипър не упражнява контрол, съгласно протокол №. 10 от Акта за присъединяване от 2003 г.

„Като се има предвид, че Зелената линия не е външна граница на ЕС, е необходимо да се установят специални правила за преминаването на стоки, услуги и хора през линията и основният орган за приемането на посочените правила принадлежи на Република Кипър“, се казва в изявлението, добавяйки,

„Гореспоменатите зони са временно извън митническата и фискалната територия на ЕС, извън свободната зона, извън правосъдието и сигурността [и следователно] специфичните правила трябва да гарантират еквивалентно ниво на защита на сигурността на ЕС във връзка с нелегалната имиграция, заплахите за обществения ред и неговите икономически интереси във връзка с движението на стоки.“

В съответствие с преамбюла на Регламента за зелената линия, регламентът има за цел да улесни търговията и други връзки между окупираните и зоните под контрол на Република Кипър, като същевременно гарантира подходящи нива на защита“, завършва изявлението.

По-нататък се пояснява, че Регламентът в своите дефиниции в член 1 дава препратка към „области, които са извън ефективния контрол на правителството на Република Кипър“ и препратка само към „области в рамките на Република Кипър“.

По отношение на преминаването и контрола на лица, регламентът в член 2 предвижда, че „Републиката […] извършва проверки на всички лица, които пресичат линията, с цел борба с незаконната имиграция на граждани на трети страни и идентифициране [и ] предотвратяване на заплахи за обществената безопасност и ред. Тези проверки също така касаят превозни средства и предмети, които са притежание на лицата, пресичащи линията.

Съгласно чл.6, ал. 1 от Регламента за зелената линия (Директива 69/169/ЕИО на Съвета от 28 май 1969 г.; и Регламент ЕИО № 918/83 на Съвета от 28 март 1983 г.) стоките, съдържащи се в личния багаж на лицата, пресичащи линията, са освободени от данък и мита, при условие че са с нетърговска цел и общата им стойност не надвишава 260 евро на човек.

В съобщението се отбелязва още, че според законодателството на ЕС, горивото не се счита за личен багаж.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*