Дойче Веле: Кипър ще успее

 

Според статия на Дойче Веле от вчера, Кипър ще се изправи скоро на крака

Две години след безпрецедентното „подстригване“ на банковите депозити, изглежда Кипър оставя зад себе си кризата и скоро ще намери своя път. Какви са изводите за Гърция?

bankomatМарт 2013-та Кипър прие, че няма друга алтернатива и прие предложението на финансовите министри от еврозоната за „подстригването на кипърските депозити“, в замяна на финансова помощ от 10 млрд.евро от известната „Тройка“, за да избегне фалита на държавата.

Евродепутатът от ДИСИ Лефтерис Христофору прави преглед на фактите. “Подстригването на  депозитите бе истински шок. Хиляди хора стояха пред банкоматите, за да изтеглят заветните 300 евро. Независимо дали имате един милион или 100 000, само 300 евро можете да получите от банкоматите, това беше черния образ на Кипър през 2013 г. И днес Кипър няма никакви ограничения по отношение на фондовете, а най-важното: всички ограничения за движение на капиталите отпаднаха“.

Гърция като казус

Трудното и вероятно нежелано съжителство с тройката имаше резултат: Миналия вторник Кипър успя да привлече лесно 1,0 милиард евро чрез издаване облигации.  Успехът на Кипър не е случаен и страната се очаква да се появи на пазарите. Според депутата на  ND, Йоргос Куртзос,  “Кипър се справя все по-добре и ако кажа, че вместо да излезе от кризата в края на 2016, това  може да стане в края на 2015 г. или началото на 2016 г.“

Гърция се смята за “специален случай” в еврозоната, или защото те наистина са толкова специални, или защото европейските партньори не могат или не искат да признаят “гръцката специфика”. Всъщност евродепутат Йоргос Куртзос отбелязва, че Гърция се превърна в «казус» в Европа, т.е. “съдебно проучване”, което се преподава в специални семинари.

За Кипър прическата беше болезнен опит. Няколко дни преди президентските избори през февруари 2013г. настоящият президент Никод Анастасиадис обеща, че няма да се съгласи на „подстригването“ на депозитите. И все пак точно това се случи след няколко седмици, под безмилостния натиск от партньорите в еврозоната.

Депутатът Лефтерис Христофору обосновава и оправдава тази позиция: “Никос Анастасиадис или трябваше да остане ангажиран с предизборното си обещание и да не подпише подстригването депозитите или да обяви несъстоятелност, фалит на икономиката и банковата система. Той предпочете да запази изправена икономиката на Кипър с подписването на меморандума“.

Източник: CYtoday

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*