България – Нов модел за отпускане на детските надбавки

Добавките могат да бъдат спрени ако детето няма нужните имунизации и ако не посещава редовно училище

C_f369d1e0498f7f2aec050ff7f27e575bДържавата ще спира всички видове семейни помощи на родители, които допуснат настаняване на детето извън семейството, а получилите еднократна помощ ще бъдат задължени да я възстановят, ако до навършване на 2-годишна възраст детето бъде изведено от семейството заради насилие, отнемане на родителски права или трайно неполагане на грижи, предаде Dariknews.

Това предвиждат промени в Закона за семейни помощи за деца, които бяха одобрени от правителството. С тях се въвежда нов модел за отпускане на детските добавки, като семейството ще получава определена сума според броя на децата, а размерът й ще бъде най-голям за семействата с три деца.

Непълнолетните майки ще получават детски добавки само в натура, а техните родители няма да имат право на този вид помощ. Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин заяви, че се надява законопроектът да получи подкрепата на парламента.

Сумата на детските добавки за едно семейство ще нараства до раждането на трето дете, като според сега заложеното в бюджета тя ще достига 120 лева. Министър Калфин обяви, че ще настоява за увеличаването й през следващата година. Също така добавките могат да бъдат спрени ако детето няма нужните имунизации и ако не посещава редовно училище. Законопроектът не дискриминира никого и защитава отговорното родителство, припомни Ивайло Калфин.

Родителите на първокласници ще връщат получена еднократна целева помощ при нередовно посещаване на училище от детето им. За майките, които са студентки редовно обучение, се въвеждат допълнителни условия – да живеят постоянно в България и да не получават обезщетения за бременност, раждане и отглеждане на дете по реда на Кодекса за социално осигуряване.

Социалното министерство предлага от догодина еднократната помощ при раждане да нараства до третото дете и след това нейният размер да пада. Предвижда се също от догодина обвързване на подоходния критерий с минималната заплата и въвеждане на еднократна помощ при осиновяване на дете, която не може да надвишава помощта за първо дете.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*