ДИКО иска да се премахне пътния данък и да се замени с такса гориво

От ДИКО са подали предложение за премахване на пътния данък и да се замени с повишаване данъка върху горивата, в опит да се създаде „по-проста и по-справедлива” система за гражданите

„Сегашната система е несправедлива и сложна” каза в четвъртък депутатът от ДИКО и председател на Комитета по транспорта Андонис Антониу. „С предложеното споразумение искаме да имаме една проста и справедлива система в полза на хората.”

Предложението има много предимства, едно от тях е, че шофьорите ще плащат пътния данък на месечни вноски при зареждане на автомобила си с гориво, което ще премахне еднократното плащане, което в много случаи хората не могат да си позволят. Предложението на партията е за повишаване данъка върху разхода на гориво с 9 цента за литър плюс ДДС. Приходите за държавата ще са около 81мил., което е с около 20млн. евро по-малко от сегашната система. Така например, един шофьор, който пътува средно по 15 000км. на година с разход на гориво от 3.5 литра на 100км., ще плати € 47,25, заяви Антониу. С разход четири литра на 100 километра данъка ще е 54 евро, 67 евро за разход от пет литра, и 101 евро за 7.5 литра.

“Сегашният пътен данък е непосилен за много от гражданите и затова трябва да има данъчни облекчения. Ето защо ние считаме нашето предложение за правилно и справедливо”, заяви Антониу.
Партията иска предложението да се гласува до края на годината и да влезе в сила от началото на 2016. Според данни има регистрирани 801 000 автомобила, от които 68 000 са спрени от движение, а допълнително на 80 000 не е платен пътния данък.
„Всички сме наясно, че много от тези автомобили са по пътищата”, заяви Антониу.
От АКЕЛ пък заявиха, че предложената система за пътния данък има много негативни аспекти. Тя ще е несправедлива за професионалните шофьори, пътуващите търговци, както и хора с увреждания (които не плащат пътна такса. Колебанията в разхода на гориво е друг важен фактор.
От АКЕЛ припомниха и за факта, че много от шофьорите зареждат с гориво от окупираните северни части, а и какво ще се случи ако колите започнат да използват LPG (газ).

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*