ДИКО предлага „по-справедлива система” за пътния данък

Демократическата партия ДИКО внесе в парламента законопроект, който предвижда подмяна на плащането на пътния данък с такса от девет цента на литър върху разхода на гориво.

Според предложения законопроект, пътния данък ще бъде прилаган чрез облагането на моторното гориво – умножаване на разхода на гориво с девет цента на литър, плюс ДДС.

Депутатът от ДИКО Андонис Антониу каза, че тяхната идея се основава на предложението на ЕС за изчисляване на пътен данък въз основа на емисиите замърсяващи вещества, както и за постепенното премахване на пътната такса.
“Очевидно е, че тези, които използват пътищата по-често и консумират повече гориво ще плащат повече пътен данък”, заяви Антониу.
“Предложението на ДИКО въвежда по-проста и по-справедлива система за плащане на пътния данък, основаващ се на принципа, че този, който замърсява ще трябва и да плаща” каза той. С новата система, използването на превозното средство е обложено с данък, а потребителите ще плащат сумата, изчислена за тях на базата на действителния разход на гориво на превозните си средства”. „Така автомобилите с по-нови и ефективни двигатели изхвърлят и по-малко вредни емисии на CO2 във въздуха. Освен това се предвиждат по-благоприятни условия за регистрацията и движението на превозни средства с по-малка консумация на гориво и следователно намаляване на тези вредни емисии”, допълни Антониу. При сегашната система, тези, които използват автомобилите си повече и замърсяват съответно околната среда повече, плащат същия пътен данък с другите собственици на превозни средства, тъй като няма различия по отношение на използване и изчисляване на вредните емисии изхвърлени във въздуха.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*