Депутати искат отнемане на част от властта на министъра на труда

Вчера от Асоциацията на малкия бизнес (POVEK), заявиха че Парламентът трябва да отнеме част от правомощията на социалния министър Зета Емилианиду, по точно да няма право да издава укази за работното време на магазините, вследствие на което страда малкия бизнес.

Министър Зета Емилианиду бе обвинена в заобикаляне на законодателството, като издава разрешителни на фирми, с което им дава право да работят и в неделя, а през седмицата да са с удължено работно време, казва Стелиос Американос, правен консултант на  POVEK. Според него, много от тях са били класифицирани като обекти в туристически райони и разрешителните облагодетелстват конкретни предприятия и фирми и техните интереси.

При настоящата система, министър Емилианиду издава постановления по конкретен повод, позволяващ магазини в туристическите райони да работят в неделя от 11 ч до 19:00 и с удължено работно време през останалата част от седмицата.Постановлението на кабинета е било издадено през декември с валидност до 30 април.

“Ние вярваме, че това е произволно, незаконно и неправомерно като  политически ход, който подкопава законодателство”, заяви генералният секретар на POVEK Стефанос Курсарис, говорейки за мярката като цяло, тъй като тя започна през юни 2013 г. и оттогава е преминала през няколко промени.

Според депутати от АКЕЛ мярката облагодетелства големите търговски вериги за сметка на малките предприятия, които не могат да се конкурират с тях. Партията цитира собствени данни, които показват, че стотици магазини и пекарни са затворили, като повече от 2700 души губят работата си.

Партията внесе законопроект в началото на февруари, подкрепен от ДИКО в лицето на Ангелос Вотсис и от ЕДЕК от Рула Мавроникола във връзка с искането на POVEK, с което поискаха подобряване на регулирането.

Асоциацията на търговците на дребно приветстват мярката като успех, който ще осигури съществуване на 6000 човека, заети в малкия бизнес.

 

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*