Великобритания все още подкрепя резолюциите на ООН за Кипър

Британският министър за Европа потвърди пълната подкрепа на своето правителство за всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН, свързани с връщането на Фамагуста на нейните законни жители.

Както беше съобщено от Кипърската новинарска агенция, Дейвид Лидингтън каза това в отговор на въпрос, поставен от Дейвид Бъроуз, консервативен депутат от Северен Лондон, дългогодишен приятел на Кипър, по отношение на мерките, предприети от министъра на външните работи, за да подкрепят връщането на Фамагуста в съответствие с резолюциите на СС на ООН 550 (1984) и 789 (1992 г.). ”

В писмения си отговор министърът на външните работи заяви, че разбира силната чувствителност към въпросите за Вароша, сегашното състояние на която отразява последиците от продължаващото разделение на Кипър.

“Ние напълно подкрепяме всички съответни резолюции на Съвета за сигурност, включително и Резолюции 550 и 789. Ние сме повдигали този въпрос и пред кипърските турци и пред турските власти”, се казва отговора на г-н Лидингтън.

Той добави, че продължава да бъде убеден, че в крайна сметка цялостно уреждане е най-добрата възможност за решаването на тези сложни въпроси. “Великобритания ще продължи да подкрепя водените от ООН преговори, които ще отговорят на въпросите за Вароша, Фамагуста и други въпроси, свързани с намирането на цялостно решение”, продължи той.

Той също така заяви, че британското правителство приветства мерките за изграждане на доверие между двете общности, тъй като те могат да имат голяма стойност за насърчаване на помирението и улесняване на цялостно уреждане.

Той изрично посочи срещата, на която бе домакин в министерството на външните работи на 2 март, при която търговските палати на двете гръцки и кипърската турска общност бяха представлявани от техните президенти, като и двамата говориха за начина, по който решението ще увеличи просперитета на всички на острова.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*