Депутатите призовават да се отнеме правото на министъра да определя работното време на магазините

Парламентът трябва да поеме отговорност и да отнеме от министъра на труда правото да издава укази за работното време на магазините, заявиха вчера от Асоциацията на малкия бизнес  (POVEK) , според Кипърската новинарска агенция (CNA).

Министър Зета Емилианиду бе обвинена в заобикаляне на законодателството, издаване на укази на фирми, намиращи се в райони за обезвреждане на отпадъци в Ларнака и Никозия, според правния консултант POVEK на Стелиос Американос.

“По същество целият Кипър е бил класифицирана като туристически район и това служи на интересите на конкретни предприятия,” каза още той.

При настоящата система, Емилианиду издава постановления по конкретен повод, позволяващи магазини в туристическите райони да работят в неделя от 11 ч до 19:00 и с удължено работно време през останалата част от седмицата. Постановлението на кабинета е било издадено през декември и е валидно от 2 януари до 30 април.

“Ние вярваме, че това е произволен, незаконен и неправомерен политически ход, който подкопава законодателството”, заяви генералният секретар на POVEK Стефанос Курсарис, говорейки за мярката като цяло, тъй като тя започна през юни 2013 г. и оттогава е преминала през няколко промени.

Според АКЕЛ тази мярка облагодетелства големите търговци на дребно за сметка на малките предприятия, които не могат да се конкурират. Партията цитира собствени данни, които показват, че стотици магазини и пекарни са били принудени да затворят и около 2700 души са изгубили работата си.

Партията внесе законопроект в началото на февруари, подкрепен от депутатите от ДИКО Ангелос Воцис и от ЕДЕК – Рула Мавроникола, който е във връзка с искането на POVEK за подобряване на регулирането.

Асоциацията на търговците на дребно е приветствала мярката като успех, който не само стимулира пазара, но също осигурява и заетост на около 6000 души.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*