Генералният секретар на ООН приветства възобновяването на мирните преговори за Кипър

Генералният секретар на ООН приветства възобновяването на пълноценни преговори в петък между президента на Кипър Никос Анастасиадис и кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ със съдействието и подкрепата на неговия специален съветник, Еспен Барт Ейде.

В изявление от Ню Йорк днес генералният секретар призовава водачите да използват тази възможност, за да се постигне осезаем напредък към постигане на цялостно решение, което очевидно ще е от полза както за кипърските гърци, така и за кипърските турци.

“С постигнатата инерция в усилията за намиране на решение на дългогодишното разделението на острова, той поздравява ангажимента на лидерите да се движат напред, без забавяне, по конструктивно и с готовност, изразена по време на вечерята, организирана от специален съветник Ейде на 11 май 2015 г.,” се казва в изявлението.

Генералният секретар потвърждава ангажимента си за подкрепа на лидерите в техните усилия за постигане на взаимноприемливо цялостно уреждане на базата на съвместната декларация от 11 февруари 2014 г. и в съответствие със съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*