В Гърция беше обявен съставът на новото правителство

Голяма част от министрите в предишния кабинет на гръцкия премиер Алексис Ципрас влизат и в оглавяваното от него ново правителство

В Гърция снощи беше обявен съставът на новото правителство. Както се очакваше, преназначени са повечето бивши министри от предишното правителство на премиера Алексис Ципрас.

Икономистът Евклидис Цакалотос отново оглавява министерството на финансите.

Цакалотос е познат на партньорите на Гърция в ЕС и МВФ – много седмици води с тях трудни преговори по третата кредитна програма в размер до 86 милиарда евро. Сега той, заедно с икономическия екип на правителството, ще трябва да осъществява реформите, предвидени в програмата.

Предишните си постове запазват също бившите ръководители на външно министерство Никос Кодзиас и на националната отбрана Панос Каменос – лидерът на партията “Независими гърци”, обяви правителствената говорителка Олга Геровасили.

За министър на вътрешните работи е назначен Панайотис Курублис, бивш министър на здравеопазването.

Новото правителство е съставено общо от 16 министри, от които седем са жени, и трийсетина заместник-министри и държавни секретари, отбелязва Франс прес.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас положи клетва като министър-председател на Гърция на 21 септември. Церемонията се състоя в Президентски дворец в присъствието на държавния глава Прокопис Павлопулос.

СИРИЗА победи на провелите се извънредни парламентарни избори – вторите за по-малко от 8 месеца. Партията на Ципрас получи 35,46% от гласовете и разполага със 145 места в новия парламент. Нейният главен конкурент, консервативната „Нова демокрация“ спечели 28,09% или 75 места. СИРИЗА състави правителство със своя стар коалиционен партньор – дясната партия „Независими гърци“ на Панос Каменос. Тя получи 3,69% и ще има 10 мандата. Така управляващата коалиция разполага с крехко мнозинство от 155 депутати в 300-местния парламент.

Правителството на Ципрас трябва да проведе важни реформи, за да може страната да получи парите от Третия финансов пакет, който беше договорен през лятото с международните кредитори. Той възлиза на сумата от 86 милиарда евро.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*