Смъртта на Коста Папакостас е “политическо убийство”

Костас Папакостас на публичното изслушване за взрива в Мари

Сянката на Мари още дълго ще ни напомня за трагедията от 2011-та

Семейството на бившия министър на отбраната Коста Папакостас, който почина в понеделник сутринта определи смъртта му като „политическо убийство”.

Бившият министър на отбраната получи присъда по обвинението „виновен за непредумишлено убийство” при експлозията във Военноморската база в Мари през лятото на 2011-та.

Семейството му заявява, че като затворник в една стая за две години, здравето му се влошило и смъртта му е била въпрос на време.

Папакостас подаде оставка от поста си като министър на отбраната три дни след експлозията.По време на процеса, председателстващият наказателния съд съдия Тефкрос Иконому заяви в присъдата си: „Ние не се съмняваме, че ответникът е бил наясно с рисковете… но си е затворил очите за опасността.”

Семейството на починалия бивш министър заявява, че ще направи всичко по силите си, за да излезе истината наяве за всички свързани със случая с помощта на правни средства дори и извън Кипър.

Бившият президент Димитрис Христофиас, който също е отговорен за случилото се в Мари заяви: „Папакостас плати висока цена за грешките на другите и въпреки многото му здравословни проблеми, бе осъден на лишаване от свобода.”

Той е правил на няколко пъти постъпки пред настоящия президент Н.Анастасиадис за помилването на Коста Папкостас въз основа на неговия принос за страната и тежкото му здравословно състояние, но му е било отказано.

Публичното разследване установи, че бившият президент Христофиас носи политическа отговорност за експлозията, но конституцията му осигуряват имунитет срещу съдебно преследване.

Mari 2011
Базата Е.Флоракис след взрива

Повечето от нашите редовни читатели помнят случая с експлозията в Мари през юли 2011-та, когато вследствие взрива, загинаха седем моряка от военното поделение и шест пожарникари.

През февруари 2009-та, 98 контейнера с муниции бяха конфискувани край бреговете на Кипър от кораб, плаващ за Иран, след като беше установено, че са в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН относно Иран.

Въпросните контейнери бяха охранявани на открито във военната база Евангелос Флоракис в Мари до деня на експлозията.

Взривът причини и значителни щети на най-голямата електроцентрала на острова „Василико”, която се намира в съседство с базата, тежък удар по икономиката на страната.

Андреас Николау и неговият заместник Хараламбос Хараламбу от службите за пожарна охрана и Андреас Лоизидис, командир на Специализирания отряд за реагиране при бедствия бяха признати за виновни в по-малка степен за причиняване на смърт поради безотговорност.

Бившият външен министър Маркос Киприану и заместник командира на Националната гвардия Савас Аргиру бяха оправдани.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*