Всички сме кипърци

Установено е чрез проучване, че кипърските гърци и кипърските турци се чувстват кипърци преди всичко и те са положителни за създаване на кипърската идентичност като елемент, който ще донесе на жителите на разделения остров Кипър съвместно бъдеще.

Председателят на борда на Университета на Никозия Никос Перистианис обяви резултатите от проучването пред пресата в сряда.

Както беше съобщено от  Кипърската Новинарска Агенция, Перистианис представи резултатите от проучването, проведено от Университета на Никозия от името на Нова асоциация на Кипър.

Според проучването изпълнението на това желание не е лесно, поради липсата на колективната идентичност и материалната комуникация между двете страни, както и защото за жителите на Република Кипър е трудно да си представят начини за изграждане на “съвместен покрив” и общо бъдеще.

Попитани как определят своята идентичност, кипърските гърци отговарят: 48% – кипърска, 43% – повече кипърска отколкото гръцка или еднакво кипърска и гръцка, 9% – гръцка/повече гръцка отколкото кипърска. Отговорите от от кипърската турска страна са: 88% – кипърска идентичност, 6% – еднакво кипърска и турска, 6% – турска/турско-кипърска.

Запитани колко полезно би било да имаме общ кипърската идентичност, кипърски гърци са отговорили: 67% – много полезно/доста полезно и кипърските турци: 80%  – много полезно/доста полезно.

Освен това, 27% от кипърските гърци, заявяват, че би било по-добре кипърската идентичност да бъде установена преди решение на кипърския проблем, 26% – както преди, така и след решаването му и 24% – след решаването на проблема, а 23% отговарят отрицателно, Кипърските турци са отговорили: 76% – преди решаването, 16% – както преди, така и след решаването и 8% – след решаването на кипърския проблем.

Що се отнася до вида на решаването на проблема 44% от кипърските гърци и 15% от кипърските турци са се изказали в полза на единна държава, 24% от кипърските гърци и 30% от кипърските турци – в полза на федерация, 14% на кипърските гърци и 29% от кипърските турци – в полза на две отделни държави, 8% от кипърските гърци и 19% от кипърските турци – в подкрепа на настоящата ситуация и 4% от кипърските гърци и 5% от кипърските турци – в полза на конфедерация.

Проучването обхваща 500 телефонни разговори и е проведено с помощта на структуриран въпросник за всяка от двете общности в периода от ноември до декември 2014.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*