Още споразумения между Русия и Кипър

Президентът Никос Анастасиадис и президентът на Руската федерация Владимир Путин, след консултации на делегациите, освен споразумението за военно сътрудничество, подписаха и редица други споразумения.

Подписана бе съвместна програма за действие между Република Кипър и Руската федерация за 2015-2017, която представлява документ, обхващащ интензивното сътрудничество в множество области от политическия и обществения живот на двете страни.

В присъствието на двамата президенти беше подписан Меморандум за разбирателство между Министерството на финансите на Кипър и на Министерството на образованието и науката на Русия за сътрудничество в областта на изследванията и технологиите.

Също така бе подписан Протокол за 8-ия Кипърско-руски междуправителствен комитет за икономическо сътрудничество, както и меморандум за разбирателство между министерствата на отбраната на двете страни за сътрудничество в областта на военноморските сили.

Също така бе подписано споразумение между правителството на Република Кипър и правителството на Руската федерация за военно сътрудничество. Споразумението бе подписано от министрите на външните работи на двете страни, Йоанис Касулидис и Сергей Лавров.

В допълнение беше подписано и споразумение между двете страни за сътрудничество в борбата срещу нелегалния трафик на наркотични и психотропни вещества, както и споразумение за сътрудничество в областта на борбата срещу тероризма.

Подписана бе още и Програма за сътрудничество между двете страни в областта на науките, образованието и културата за периода 2015-2018.

Беше подписан Меморандум за разбирателство между Агенцията на Кипър за насърчаване на инвестициите и съответната организация на Русия.

Комисията на Кипър за ценните книжа и борсите (CySEC) в сряда подписа актуализация на меморандум за разбирателство в Централната банка на Руската федерация, след прехвърлянето на функциите на Федералната служба за финансови пазари към централната банка на Русия, която сега ръководи и регулира и банковия сектор, и пазара на ценните книжа.

Както беше съобщено от Кипърската новинарска агенция актуализацията на споразумението има за цел по-нататъшно укрепване на връзките и засилване на сътрудничеството между двата надзорни органа, с цел по-специално да се улесни обменът на информация и по-ефективното разследване на възможни нарушения на законодателството, уреждащо пазара на ценни книжа.

На срещата вчера президентът Анастасиадис поиска от руския президент Путин да съдейства в усилията на Република Кипър за решаването на кипърския въпрос.

Същите медийни източници съобщават, че отговорът на руския президент е бил в смисъл, че ще положи усилия в тази насока, като се фокусира върху турската страна.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*