Засилен контрол за възрастните шофьори

Новият закон, според който възрастните шофьори могат да подновят своите свидетелства за управление, скоро ще мине в парламента, според високопоставен полицейски началник.

Според началника на Пътна полиция Янакис Хараламбус, новата поправка в закона за движението по пътищата все още не е завършена, но е много близо до приключване в парламентарната комисия и засяга шофьорите на възраст над 75 години. В момента те могат просто да подновят шофьорските си книжки с подписано свидетелство за пригодност от всеки лекар, но това вече ще се промени.

“Изменението беше предложено от Министерството на съобщенията и транспорта, което е много добре запознато с лекотата, с която тази категория шофьори могат да подновят документите си,” каза Хараламбус  пред държавно радио днес сутринта.

“Новият закон ще изисква лекари-специалисти, назначени от държавата, да следят за прегледите на всички възрастни шофьори, които искат да подновят лицензите си. Знаем за случаи, при които сертификати, подписани от някои лекари не отразяват вярно състоянието на водача. Всичко това ще се промени сега и шофьорите над 75 години ще бъдат обект на подходящи и чести прегледи. ”

Той добави: “Но ние не можем просто да оставим всичко до момента на подновяване. Ако състоянието на един шофьор например се влоши, след като свидетелството му е било подновено, ние – приятели и роднини трябва да предупредим за това Дирекция Пътен транспорт , ако шофьорът не е в състояние да признае проблема си. ”

Кипър в момента има един от най-слабите резултати на пътната безопасност в Европа.

Други въпроси, които в момента се обсъждат в парламента, продължи Хараламбус, засягат възможността за намаляване на възрастовата граница за шофиране до 17-годишна възраст (при условие, че при обучението си автомобилистите са обект на по-строги изпити), намаляване на допустимите нива на алкохол за шофьорите и разширяването на използването на радарите за скорост до всички краища на главните пътища в Кипър до края на 2015.

Междувременно пътна полиция в момента прави национална проверка на шофьорите и пътниците за предпазни колани, както и дали правилно се използват допълнителни седалки за малки деца в превозните средства.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*