Нов законопроект за продажбата на месо

„Пазарът на месо в Кипър трябва да се сложи в ред”, казаха от Здравната комисия по време на дискусия за новия законопроект, изискващ опакованото месо да съдържа етикет с държавата на произход.

Предложението е на депутата от ДИКО MP Ангелос Вотсис. Според него потребителите днес “са изложени на риск като консумират месо без да се знае неговия произход или от къде е дошло”. Законопроектът ще изисква месото да има етикет с държавата на произход върху опаковката. Това няма да повлияе на производствените разходи.

kreasПосочвайки като примери зехтина и меда, на които има етикет със страна производител. Така и месото произведено в Кипър ще има етикет. Така потребителите ще знаят дали консумират месо от месни производители. Ветеринарните служби са били единственият орган, който се колебае, тъй като това ще бъде потенциален източник на допълнителна работа.
Ако законопроекта бъде приет, това ще сложи край продажбата на размразено месо като прясно.

Депутатите обсъдиха и създаването на биобанка. Кипър е последната страна в ЕС, която все още няма такава биобанка, съобщи депутата от ДИСИ Никос Нурис. Биобанката е мястото, където се съхраняват биологични проби за използването им в медицински изследвания.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*