Великденски гаф с ГМД

 

Кипърското правителство понесе жестока критика със забавянето на прехвърляне на средства, необходими за плащането на гарантирания минимален доход (ГМД) и други надбавки навреме, оставяйки стотици хора без пари в брой през Великденските празници

банкоматСредствата е трябвало да бъдат депозирани в четвъртък сутринта, за да могат хората да имат достъп до тях. В крайна сметка преводите са извършени във втората половина на деня и само тези с карти са успели да си вземат парите от банкомати. Банките бяха затворени в петък за Великденските празници и ще отворят в сряда.

Bank of Cyprus първа е получила преводите в 13,40 часа, а втория превод е извършен в 16,40ч.

Кооперативни банки получиха средствата в 11.45 в четвъртък, когато вече много от хората са посетили банката да си вземат парите и са останали много разочаровани, че ще трябва да отидат по-късно.

Закъснения имаше и в Hellenic Bank.

От ДИКО реагираха много остро срещу правителството, определяйки закъснението като гавра с хората, които се нуждаят от тези пари.

От АКЕЛ обявиха, че правителството не е в състояние да се справи с проблемите на уязвимите групи граждани и трябва да понесе отговорността си за това, че остави стотици хора без средства на Великден. Депутатът от опозиционната партия Андреас Факонтис заяви, че „забавянето на плащанията е принудило много семейства да минат по пътя на мъчението по време на Страстната седмица и Възкресението”.

Зелената партия също изрази своето възмущение, че на бедните за пореден път им се напомня, че са бедни и зависими от подаяния.

Като оправдание, в изявление в петък Министерството на труда съобщи, че е издало инструкции за плащане на Централната банка в сряда сутринта, но непредвиден бъг в компютърните системи причинил закъснението и че ATMплащането на ГМД по принцип е насрочено за плащане в средата на месеца. Но заради великденските празници са решили да ускорят процедурата, за да се гарантира плащането да стане в четвъртък, 9 април. И само проблема с трансфера е бил пречка помощите да бъдат изплатени в този ден.

Каквото и да се каже днес, стотици семейства останаха без петаче за празниците, които продължават пет дни. Ще „възкръснат” ли надеждите и самочувствието на тези хора…, това се питаме днес, в петия ден, ние, които все още имаме работа и имахме какво да сложим на празничната си трапеза.

Христос Воскресе!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*