“Хората са достигнали до точката на пречупване”

В сравнение с миналата година, този Великден много повече хора имаха нужда от помощ, достигащи внушителната цифра от 12 хиляди семейства, които разчитаха на хранителните банки и благотворителните организации. Тази цифра обяви комисарят на доброволческата организация Янис Янаки.

Доброволци в няколко хранителни банки, описват дните преди празника като пълен хаос. Те заявиха, че са работили по 12 часа на ден, за да се гарантира, че нуждаещите ще получат необходимата помощ.

И докато нивото на дарения бе поразително, доброволците споделят горчивината и болката от растящия брой нуждаещи се семейства.

poor-1Петрула Петру, доброволец заяви: „Въпреки, че извършвам 16 година тази дейност, тази година имаше случаи, в които не можех да не заплача. Колега доброволец осинови семейство за Великден, с желанието да им даде малко любов и човешко отношение, а не само торба с провизии.“

„Всеки ден четем и слушаме в медиите, че вървим напред, към оправяне, а в действителност хиляди хора гладуват. Как тогава сме над кризата“, казва Елиас Деметриу от Общокипърската доброволческа организация. „Много хора се чувстват унизени да помолят за помощ“, добавя той. „Хората са стигнали своя предел и глада на децата им ги принуждава да поискат помощ, колкото и да им е трудно“, добавя той.

Петрула Петру добавя, че често получават сигнал от съседи или роднини за социално слаби семейства, с молба да се намесят, но хората отказват за поискат подаяние. Правилата са ясни, молбата трябва да бъде отправена от самите нуждаещи се, за да се избегнат злоупотребите или получаването на помощ от различни организации.

Два дни преди Великден в Ларнака е пълен хаос, като за помощи са чакали и хора, които нямат право на такива.

От хранителната банка в Ларнака заявяват: „Нещата се влошават!“ Не е по-различно и в другите градове.

Старец от града дарява чувал с лимони, производители даряват месо, мляко, флауни и хляб, а някои хотели предложиха обяд за социално слаби семейства. Хора от известни фамилии даваха парични помощи, служители дариха своите Великденски добавки…, хората все още изпитват състрадание към гладуващите и обеднелите семейства.

Църковните камбани бият, християнския свят вика „Христо Воскресе“…, но какво ще стане когато празниците отминат и камбаните замълчат?

Христос Воскресе…!

 

 

.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*