Социалният министър на Кипър изказа задоволство от справедливата система на ГМД

Над 23 000 души са се възползвали от изпълнението на схемата за гарантирания минимален доход (ГМД), като три от всеки пет от отхвърлените кандидати са тези, притежаващи имущество оценено за над €200 000, заяви в понеделник министърът на труда Зета Емилианиду

В изказване след заседание на министерството на финансите, Емилианиду каза, че 12,670 семейства досега са включени по схемата GMI, което се равнява на 23,500 частни лица от най-уязвимите групи в обществото – пенсионери с ниски пенсии, дългогодишни служители, които сега са безработни и самостоятелно заети лица. Помощта възлиза на 4,5 млн.евро месечно. Всички заявления са били разгледани и е създаден регистър с имената на хората, които имат право да получават държавни помощи.
Половината от отхвърлените кандидати са имали парични депозити от порядъка на € 25 000 до над 1 млн €, а 60 на сто от тези, които са отхвърлени, имат имущество за над € 200 000, а в 94 случая за над € 1 млн.
Помолена да коментира случаите с настойниците, тя каза, че законът за GMI предвижда грижи за хората в нужда. Предстои създаването на регистър за настойници и болногледачи, като те задължително трябва да говорят гръцки език и да бъдат обучени за оказване на първа помощ, като разходите за тях ще бъдат покрити от Европейския социален фонд.
Андреас Факонтис, председател на фин. комисия към Парламента заяви, че 16 месеца след гласуване на законопроекта за ГМД, все още има много заявления, за които не е даден отговор. При създадената нова схема за управление, семействата без доходи не могат да чакат държавата да изглади проблемите им. Добави, че трябва да бъде прието законодателство за голямата група на дългосрочно безработните и хората с ниски пенсии.

 

2 коментара

  1. Лъжа и измама е всичко! На чужденци нищо не дават,има дискриминация ….

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*