КИПЪР: Премахват SafePass от супермаркети, пекарни, павилиони, аптеки и др

Вчера, 3/3/2022 министърът на здравеопазването на Кипър обяви някои облекчения на мерките за коронавирус.

От 8 март 2022 г. влиза в сила нов план, коригиращ изискванията за SafePass, който бе въведен през юли миналата година.

Новите мерки продължават да предвиждат различни изисквания към хората в зависимост от това дали са ваксинирани срещу вируса или не.

Периодът за самоизолация при положителен тест ще бъде седем дни, а не както до сега, десет.

В четири категории са обособени дейности и помещения, в зависимост от степента на риска от заразяване, а именно висок риск, среден риск, нисък риск и зони за „кратък престой“, където няма да се изисква показване на SafePass.

Районите за „кратък престой“ включват супермаркети, пекарни, павилиони, аптеки, заведения за вкъщи и магазини за търговия на дребно с площ под 100 квадратни метра.

Други съоръжения, въпреки че са посочени като нискорискови, като банките, все пак ще се нуждаят от SafePass или със 72-часов бърз тест, или 72-часов PCR за всички, които нямат трите ваксини.

Като цяло, обозначението на риска се определя в зависимост от размера/капацитета на помещенията. Например, ресторанти, барове и конферентни зали, които могат да приемат 150 души и повече, са класифицирани като висок риск, докато същите типове помещения с капацитет от 150 души и под носят обозначението са със среден риск.

Средно рисковите помещения включват хотели, туристически места за настаняване, спортни площадки, места за поклонение, фитнес зали, казина.

Категориите с висок и среден риск трябва да осигуряват на човек 1,5 кв.м.

Помещенията с нисък риск включват театри, амфитеатри, кина, училища, молове, търговски обекти, банки и организации, които обслужват обществеността. Тук обозначението за плътност е един човек на 4 квадратни метра.

За високорисковите зони лицата без сертификат за ваксинация срещу коронавирус или които са завършили своя режим на ваксинация и е изтекъл седеммесечният период, или които имат удостоверение, че са се заразили с болестта и е изтекъл периодът от 90 дни, трябва да покажат SafePass (бърз тест за 24 часа или  PCR в рамките на 48 часа).

За зони със среден риск за същата категория хора изискванията на SafePass са 48-часов бърз тест или 72-часов PCR.

За зони с нисък риск, SafePass, валиден за 72 часа, независимо дали е бърз тест или PCR.

За лица, които са получили трета/бустерна ваксина, или са получили две дози ваксини с две дози, или една доза за J&J, и седеммесечният период не е изтекъл, или които притежават сертификат за заразяване с болестта и 90- дневният период не е изтекъл, трябва да имат 48-часов бърз тест или 72-часов PCR във високорискови зони. В районите със среден риск те трябва да показват валиден сертификат за ваксинация или за заразяване с болестта; същото важи и за помещенията с нисък риск.

Правителството уточни, че за хора, които по медицински причини не могат да бъдат ваксинирани и които притежават съответното медицинско свидетелство, издадено от здравното министерство, трябва да си направят 72-часов бърз тест или PCR.

SafePass се изисква в помещения, където се събират повече от 25 души, тоест помещения с площ над 100 квадратни метра.

За работните места все още ще се изисква 48-часов пропуск за тези, които са избрали да не бъдат инжектирани, докато тези с три ваксини, не трябва да тестват за работа.

Кабинетът също така реши да намали периода на самоизолация на хората с положителен тест за вируса от десет на седем дни, при условие че тестът им е отрицателен в бърз или PCR тест от 8 март.

Периодът на самоизолация на хора, които са в близки контакти с потвърден случай и не могат да се изолират от заразеното лице, като например родителите на дете, заразено с Covid, също ще бъде намален до седем дни, като се има предвид, че тестът им е отрицателен за вируса, каза министърът.

Като част от облекченията от 8 март ще бъде увеличен и максималният брой хора, разрешени в търговски обекти, казина и фитнес зали, съобщи Хаджипантелас, без да уточни какъв ще е точният капацитет.

Той добави, че максималният брой лица на събития, включително сватби и кръщенета, ще бъде определен на 500 души от 8 март, при условие че площта на мястото позволява съотношение от 1,5 кв м на човек.

Забраната за училищни паради беше премахната и със специален протокол с насоки, които се очаква да бъдат издадени.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*