Безследно изчезналите лица в Кипър

Тази година трябва да бъде ключова за съдбата на изчезналите лица, съобщи комисар Фотис Фотиу за Cyprus News Agency.

Той отбеляза, че 30-те военни обекти в северните окупираните райони, където Анкара заяви, че разкопки могат да се осъществяват, не са достатъчни, тъй като се очаква да се локализират останките на не повече от 140 изчезнали лица в следващите три години.

В интервю за CNA, Фотиу каза, че почти 42 години след турското нашествие, две трети от изчезналите лица все още са посочени като безследно изчезнали, като подчерта, че времето работи срещу проблема. Турция все още не е оказала съдействие по същество, за да помогне да се направят важни стъпки в този чисто хуманитарен въпрос, каза той.
Запитан за турските военни области, в които разкопки ще започнат скоро, Фотиу заяви, че макар и да представлява положителна стъпка напред, по-голямата част от изчезналите лица, не се намират в тези военни части, а са в масови гробове.

Масовите гробове са на бойните полета, където телата на убитите войници са събрани от турската армия и отбелязва, че само турската армия знае за местоположението на тези масови гробове.
Комисарят приветства решението на лидерите на двете общности ,президентът Никос Анастасиадис и кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ да призоват хората да дават информация анонимно на властите по отношение на изчезналите лица. Той каза, че е получил обаждания и се среща с хора, които желаят да предоставят информация за съдбата на изчезнали лица.

Комитетът за изчезнали лица е създаден по споразумение между лидерите на двете общности и обхваща ексхумирането, идентифицирането и връщането на останките на изчезнали лица на техните близки и тяхното християнско погребение.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*