Безплатни ваксини срещу рак на маточната шийка за 11-12 годишните момичетата от септември

Здравното министерство ще въведе безплатни ваксини срещу рак на маточната шийка от септември за всички 11 и 12-годишни момичета в държавните и частни училища, съобщи ръководителя на Кипърската асоциация на пациентите с рак Николас Филипу.

8967_bigРешението е част от усилията на асоциацията да се ваксинират много момичета, за намаляване появата на рака на маточната шийка.

Ракът на маточната шийка е втория най-често срещан, след рака на гърдата, но е и единственият, за които има на разположение ваксина. Според Световната Здравна Организация (СЗО), той е един от най-смъртоносните в света, но и най-лесно предотвратими форми на рак при жените. Две ваксини, дадени в три дози в период от шест месеца, предпазват от два от генотипове, причиняващи 70 на сто от рака на маточната шийка. Николас Филипу сподели, че разходите за една доза от ваксината е между 110 и 120 евро, но здравното министерство е успяло да осигури много по-ниски цени от фирми, които доставят ваксината. Бюджетът за програмата се оценява на около 300 000 евро и ще обхване около 4500 момичета, на които ще бъдат дадени по две дози.
„За възраст под 14 години, две дози се смятат за достатъчни”, каза Филипу. Той добави, че избраната възраст е най-подходяща да се приложи ваксината, но в бъдеще могат да се ваксинират и по–малки момичета. Той добави, че това е само началото и с очаквания спад в цените, все повече деца ще се възползват от програмата.

Ракът на маточната шийка не е наследствен и може да бъде причинен от инфекция с човешки папиломавирус (HPV), който обикновено се предава чрез сексуален контакт (вагинален, анален или орален).
До края на 2013 г., едва около 15 на сто от момичетата и жените в Кипър са били ваксинирани.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*