Разделението на Кипър неприемливо, казва Павлопулос

Срамната границата на окупирания от Турция Кипър е и граница в Европейския съюз, каза гръцкият президент Прокопис Павлопулос в Никозия в понеделник.

В речта си пред кипърския парламент в понеделник вечерта той подчерта необходимостта от решението на кипърския проблем.

Павлопулос се изказа в подкрепа на решение, което да зачита Кипър като една страна, неделима и с единен суверенитет. Той каза, че няма друг начин за решаване на кипърския проблем, освен чрез разговори между двете общности и заяви, че подкрепя линията на президента Анастасиадис да прекъсне преговорите, докато турският изследователски кораб “Барбарос” е в Кипър.

Гръцкият президент подчерта добрите отношения между Гърция и Кипър и каза, че е необходима координация между двете страни, които са изправени пред общи предизвикателства.

По-рано, Павлопулос каза, че хората не трябва да забравят борбата и саможертвата от миналото, по време на коментари, които той направи по повод на бойците от EOKA .

По-късно пред пресата гръцкият президент добави, че Гърция никога няма да приеме статуквото – това разделение на острова, който е и член на ЕС.

Павлопулос говори пред журналисти след разговора с президента Анастасиадис, който каза, че Кипър и Гърция винаги ще споделят “братски” отношения.

Павлопулос пристигна в Кипър рано в понеделник за двудневно официално посещение – първото от встъпването му в длъжност в началото на месеца.

Той е придружен от гръцкия външен министър Никос Коциас и други членове на дипломатическия корпус.

Според програмата Павлопулос се срещна и с архиепископ Хризостом и председателя на парламента Янакис Омиру.

Той също така разгледа пленарната зала на Камарата на представителите и се срещна с парламентарно представените политически партии.

Вчера вечерта гръцкият президент присъства на официална вечеря, дадена от президента Анастасиадис в президентския дворец.

Днес се очаква Павлопулос да посети зелената разделителна линия в Никозия, където ще бъде придружен от кмета на Никозия Константинос Йоркаджис.

Преди да отпътува, президентът на Гърция ще посети и лагера на гръцкия военен контингент в Малунда.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*