Анастасиадис и Мустафа Акънджъ с интервюта по CNN Turk

Двамата лидери, президента Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ, заявиха, че не изключват възможността за уреждане на кипърския проблем до пролетта. Те дадоха интервюта на турския журналист Джюнейт Йоздемир като част от документалния си филм за бъдещето на острова. Документалният филм беше излъчен по CNN Turk в неделя вечерта. Запитан дали смята, че този път разрешаването на въпроса е възможно и дали ще бъде постигнато до пролетта, президентът Анастасиадис каза, че се надява за създаването на условия, които ще доведат до решение. „Има напредък при много от главите и ние вървим напред, разбира се имаше и трудности при преодоляването на проблемите. С помощта и взаимното разбиране на тревогите на другата страна, ние ще постигнем компромисно решение, което ще бъде прието от всички, без никой да се чувства победител или победен”. Анастасиадис не изключва възможността за разрешаване на Кипърския въпрос през пролетта и добави, че е необходима и подкрепата от Турция.

На същия въпрос Акънджъ отговори, че е възможно общо решение през пролетта и че никога не е имало напрежение на масата за преговори, въпреки че на моменти ситуацията се разгорещява, но най-важното е, каза Акънджъ, взаимното разбирателство.

Що се отнася до компенсациите за имоти, Акънджъ каза, че сумата трябва да бъде платена като обезщетение, а оценката ще бъде дадена от експерти, като сумата може да варира от 25 до 30 милиарда евро. Двамата лидери са разговаряли със специалния съветник на ООН за Кипър, Еспен Барт Ейде да бъде обсъден с Международния валутен фонд (МВФ) въпроса за осигуряване на средствата. По отношение правата за собственост, Акънджъ каза, че кипърската турска страна настоява, че лицето, което е стопанисвало и живяло в имота в продължение на четири десетилетия също има права.

Ако собственикът иска обезщетение, това няма да е проблем, каза Акънджъ, но ако той иска да се върне, тогава какво се случва с човека, който живее там? Това е най-наболелият и сложен въпрос, по който все още няма решение. Приоритетите на кипърската турска страна са политическото равенство, а на кипърската гръцка страна са гаранциите и връщането на територията, заяви Акънджъ. По отношение на гаранциите, Анастасиадис заяви, че нито една държава не се нуждае от гаранции. „Ще бъдем независима държава член на ЕС. Разбира се, ще имаме отношения с двете страни (Гърция и Турция), но те няма да се намесват във вътрешните работи на Кипър”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*