В Гърция съдят бивш министър заради „списъка Лагард“, Кипър все още не е получил своя

Кипърското правителство многократно е поискало от Франция да предаде списъка Лагард, който касае кипърски лица и фирми, укриващи данъци, заяви вчера финансовия министър Георгиадис пред депутатите в Парламента. Притиснат от депутатите, той обеща, че ще бъда направено ново искане за получаване на списъка.

Ирини Хараламбиду от АКЕЛ заяви, че Кипър единствен все още не знае нищо за този списък, докато другите страни вече са предприели мерки срещу нарушителите. „Изглежда, някои хора тук не искат списъка”, добави тя в коментара си.

Над 300 кипърци и фирми имат пари в швейцарски банкови сметки, според разследването на над 100 хиляди клиенти на HSBC от 203 страни.

В Гърция започна делото срещу бившия финансов министър Георгиос Папаконстантину

В Гърция започна дело срещу бившият финансов министър Георгиос Папаконстантину, който е обвинен в укриване на данъци, фалшификация на „списъка Лагард“ и измама при изпълнение на служебни задължения, съобщават гръцките медии.

В списъка фигурират около 2000 гърци, включително висопокоставени лица, укривали данъци, депозирали свободни средства в швейцарски банки и укривали пари в офшорни сметки. Той бе предаден на Гърция през 2010 г. от бившия френски финансов министър и сегашен управляващ директор на Международния валутен фонд  Кристин Лагард.

Папаконстантину е обвинен, че е фалшифицирал списъка и е зачеркнал от него няколко имена, в това число и на членове на семейството си, за да не бъдат съдени за незаконно изнасяне на средства в офшорни фирми. 

Папаконстантину е първият политик за последните 29 години, който застава пред Специален съд за финансови престъпления. Той последва съдбата на друг ексминистър – Акис Цохадзопулос, който е осъден за вземане на подкупи в изключително големи размери и цялото му имущество бе конфискувано.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*