Анастасиадис се среща с Оланд и Путин

Президентът Никос Анастасиадис се предвижда да се срещне с френския президент Франсоа Оланд и руския президент Владимир Путин в Армения в продължаващите опити да вдигне подкрепата за Кипър преди предстоящите мирни преговори по кипърския проблем.

Президентът Анастасиадис, който летя за арменската столица Ереван директно от Брюксел, за да присъства на 100-годишнината от убийството на 1,5 милиона арменци от Османската империя, ще проведе кратки разговори с двамата държавни глави – на Франция и на Русия.

“Мога да потвърдя, че информацията за тези срещи е вярна,” каза говорителят на правителството Никос Христодулидис за държавното радио в петък сутринта. “Двете страни очевидно имат пряк интерес за Кипър и разговорите на  президента на републиката както с френския президент Оланд, така и с руския президент Путин ще бъдат съсредоточени върху предстоящите преговори.”

“Ще видим намерението на кипърската турска страна след като седнем на масата срещу тях, за да разговаряме. Тук не става въпрос едната страна да заема по-силна позиция от другата в преговорите. Ние ще знаем дали има някакви перспективи или не, след като седнем да преговаряме.”

В четвъртък вечер, Анастасиадис се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, каза още Христодулидис и двамата са обсъдили предстоящите преговори за Кипър и икономиката на острова. Той се е срещнал и с членове на Съвета за сигурност.

“Европейската комисия е много ангажирана за намиране на решение на кипърския проблем. Много служители в Брюксел също дават висока оценка на кипърския парламент за работата му за прокарване на законопроекта за възбрани, което ще проправи пътя за нашите усилия да се присъединим към програмата на Европейската централна банка за купуване на държавни облигации.”

Докато арменците се готвят да отбележат годишнината от геноцида, хората в Турция се готви да отпразнуват стогодишнината от голямата военна победа на османските сили над съюзническите сили в Галиполи в Първата световна война.

Турция традиционно провежда церемониите за Галиполи на 25 април, което се пада в събота, но сега те са изместени напред с един ден, непохватен опит да засенчи арменския “Ден на възпоменанието”,  както го наричат критиците ​​.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*