Дийселблум – “Кипър се върна на пистата”

Председателя на Еврогрупата Йерун Дийселбум приветства одобрението на рамката за несъстоятелност заедно с прекратяването на мораториума върху рамката за ограничаване на достъпа, като го нарече важна стъпка, която ще позволи на Тройката да се върне в Никозия за следващия преглед.

Дийселблум отбеляза, че може да “сподели добри новини” за Кипър, според изявление, което се появи  на уебсайта на Европейския съвет в петък.

“Бяхме информирани, че на 17 април парламентът на Кипър е регламентирал приемането на рамката за обявяване в несъстоятелност и че също така ще прекрати ветото на рамка за ограничаване на достъпа,” добави той.

Според него рамката “е необходима, за да се възстанови спазването на предишните действия от петия преглед”, който е бил прекъснат поради забавянето на работата по закона в парламента.

“Ето защо ние приветстваме тази важна стъпка, връщаща обратно Кипър на пистата на програмата, която ще позволи на институциите да се върнат в Никозия за извършване на следващия преглед”, посочи той.

Дийселблум коментира и отпадането на последните останали мерки за контрол на капиталите на 6 април, заявявайки, че това е още една важна крачка напред.

“Свободното движение на капитали по този начин вече е възстановено,” отбеляза той.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*