Анастасиадис: решението може да стане до лятото … но може би не

Президентът Никос Анастасиадис в неделя сякаш остави настрана всички приказки за референдум през март и отлагането на парламентарните избори през май.

В интервю за „Катимерини” Анастасиадис каза, че изборите ще бъдат планирани нормално. По въпроса за референдума за разрешаване на кипърския въпрос той сподели, че има още детайли, по които трябва да се работи. „2016г. може да мине и без решение”, каза президента пред медията, но в същото време той не изключи възможността за уреждане на въпроса през лятото.

„Кипърският проблем може да бъде решен и утре, ако от другата страна бъдат направени необходимите компромиси”, каза той. „Избирането на Мустафа Акънджъ даде тласък на преговорите, но само това не е достатъчно, за да се постигне съгласие, бариерата, винаги е била непреклонността на Турция”.

Позовавайки се на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, Анастасиадис ясно заяви, че нови глави няма да бъдат отворени, докато Анкара не признае Република Кипър.
В събота, специалния съветник на ООН Еспен Барт Ейде, съобщи, че по време на посещението си  в Анкара, основна тема на разговорите с турското ръководството са били гаранциите.

Позовавайки се на въпроса за собствеността и обширната работа, извършена по тази глава в последните седмици, Ейде сподели, че решението ще бъде много близко, когато страните постигнат споразумение по тази глава, която е от ключово значение за постигане на цялостно решение на кипърския въпрос.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*