От обединението на Кипър ще има последици и отвъд острова

Обединението на Кипър ще резонира далеч отвъд острова, и Кипър ще служи като вдъхновение за други, които искат да започнат едно ново бъдеще след болезнено минало, заяви в сряда новия посланик на САЩ в Кипър Катлиин Анн Дохърти.

По време на представянето на акредитивните си писма на президента Никос Анастасиадис, Дохърти похвали неговото ръководство и усилията за постигане на справедливо и цялостно уреждане на проблема, като подчерта, че като приятел на Кипър, САЩ е готов да помогне.

“Поемам ангажимента да напредват двустранните отношения, за насърчаването на мира, сигурността и просперитета в региона и извън него. Като работим заедно ние можем да постигнем напредък в борбата с тероризма, предотвратяването на разпространението му, защитата на човешките права, борбата с трафика на хора, укрепване и подобряване на морската сигурност. Ние ще продължим да търсим нови начини за сътрудничество по въпроси от голямо значение за Кипър, САЩ, и региона”, отбеляза тя. Посланикът каза, че категорично ще насърчава американският бизнес да стъпи на острова.

Президентът на Кипър отбеляза, че бе постигнат напредък по редица въпроси и глави от кипърския проблем. “Въпреки това, остават други важни въпроси, които трябва да бъдат решени. Различията, ще изискват активното участие на Турция, като се има предвид, че нейните окупационни сили все още остават в северната част на страната ни”, каза Анастасиадис.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*