Ейде с нов, “швейцарски” вариант за преговорите

Специалният пратеник на ООН Еспен Барт Ейде призовава разговорите в рамките на мирните преговори за Кипър да бъдат преместени извън територията на острова, в опит да се избегне двамата лидери да бъдат “повлияни” от външни обстоятелства.

Според съобщенията във вестник “Филелефтерос”, Ейде е разговарял с чужди дипломати, за да получи подкрепа да убеди президента Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу да възобновят преговорите в Швейцария вместо в Никозия, където “те са повлияни от медиите и политическите партии”.

Твърди се, че двамата лидери са склонни да направят подобен ход, казвайки, че трябва да се извърши значителна и сериозна работа, преди да се говори за преговори в Женева. Според Ейде, ако това стане в Женева – където той пребивава – той ще бъде в състояние да “отделя повече време на преговорите за Кипър”.

Той също така твърди, че двамата лидери, идвайки в Швейцария ще покажат, че преговорите са “на един важен етап”.

Миналата седмица стана ясно, че пратеникът на ООН е готов да представи “неутрални предложения”, така че да се помогне за преодоляване на застоя в мирните преговори, когато те бъдат възобновени, най-вероятно през май.

Източници на ООН посочиха, че възобновяването ще бъде обявено преди лидерските избори на 19 април в отцепилата се северна част и преговорите трябва да продължат още от началото на месец май.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*