Хотелски работници организират протест срещу ниските заплати

 

Следващия вторник е обявено протестно шествие на заетите в хотелиерството заради ниското заплащане, обявиха от кипърските синдикати SEK, PEO и DEOK.

Протестиращите ще дефилират от сградата на SEK в Никозия до Министерството на труда и парламента, където ще предадат листа с техните искания.

Представители от SEK и РЕО заявиха, че хотелските служители получават много ниски заплати и опасността от стачки през това лято по време на пиковия сезон е съвсем реална.

“Ако това продължава, със сигурност ще има сътресения през това лято, заплатите от € 500 и € 600 са неприемливи “, заяви Милтос Милтиадос от SEK.

Лефтерис Георгиадис от РЕО потвърди опасността от стачки през лятото, ако не се вземат мерки за подпомагане на работниците и служителите в хотелиерството.

Синдикатите заявиха, че работодателите и Министерството на труда са абсолютно безразлични към оплаквания на работниците и служителите и, че в последните няколко години стотици хотелски служители, работещи по трудов договор са били уволнени, за да бъдат заменени с работници, готови да работят на по-ниски заплати.

Голяма част от служителите работят по шест, вместо пет дни, като техните работни условия непрекъснато се променят от работодателите. Но никой не се оплаква, от страх да не се озове на улицата.

Освен това хотелиерите използват образователните програми Еразъм и DaVinci на ЕС, по които идват студенти като стажанти, работещи без заплати или за 200-300 евро, като заемат редовни работни позиции.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*