Парламентът отново отложи закона за запор на имотите

С единодушие вчера парламентът удължен още веднъж срока за влизане в действие на запора върху ипотекирани имоти.

Спирането на закона този път се удължава до 2 април, до когато депутатите се надяват да бъде приета рамката за несъстоятелността, която се разглежда като мярка за защита за уязвимите от кризата групи.

Предишното спиране на закона изтече на 19 март и тъй като рамката за несъстоятелност не е напълно готова, партиите се погрижиха да подновят срока на замразяване на закона.

Новото отлагане се основава на законопроект, изготвен от социалистическата партия ЕДЕК. По-рано на пленума законопроект, внесен от АКЕЛ, предложи отлагане до 1 юли, но бе отхвърлен.

Прилагане на законодателството за ефективни възбрани, предназначено да помогне на банките да възстановят необслужваните кредити, е условие, поставено при отпускането на спасителния заем на Кипър.

Законът е приет в края на миналата година, но не е влязъл в сила в резултат на постоянните отлагания

Международните кредитори на Кипър казаха, че няма да бъдат отпуснати повече пари по плана, докато въпросът не бъде решен.

Политическата опозиция твърди, че тяхната цел е да защитят затруднените кредитополучатели от загуба на домовете им; банките от своя страна подчертават, че нямат намерение да се занимават с масови възбрани.

Докато депутатите гласуваха законите, извън парламента група бизнесмени, протестиращи срещу запорите, влезе в конфронтация с полицията.

Демонстрантите, принадлежащи към Алианса на малките предприятия и самостоятелно заетите лица (SYMEA), успели да преобърнат перилата, поставени от полицията, но ситуацията бързо бе овладяна.

След като напрежението бе овладяно, делегация се срещна с говорителя на парламента и му предаде петиция с искания, всички дългове на социално слаби семейства да бъдат отменени по време на икономическата рецесия.

Те поискаха също кипърските банки да не бъдат оставени да продават проблемните кредити на “чужди интереси”.

Групата беше особено огорчена от депутатите, които, както казаха протестиращите трябва да подадат оставка.

Председателят на SYMEA Ставрос Аламбритис отиде още по-далеч, като призова и президента да подаде оставка.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*