Хакерска атака отмъкна 1 милиард щатски долара

 

 

Мултинационална банда хакери е откраднала около 1 милиард щатски долара от финансови институции по целия свят чрез атаки, извършени през последните 2 години. Сред мишените на хакерите са били и институции в България, съобщава британското списание “Ес Си Мегазин”.

“Ню Йорк Таймс” също съобщи за гигантската кражба, но изданието не уточнява, че е имало удари и в България. Престъпната мрежа, която е била наречена Карбанак, е съставена от хакери от Русия, Украйна и други страни от Европа, както и от Китай. Дейността на групата е била разкрита благодарение на съвместните усилия на Интерпол и Европол, руската компания за киберсигурност Касперски и властите на няколко страни.

Според Касперски от 2013 година групата е атакувала 100 банки, системи за електронни плащания и други финансови институции в близо 30 държави. Атаките продължават и досега. Сред мишените на кибернападенията са финансови организации в Русия, САЩ, Китай, Украйна, Канада, Румъния, България, Бразилия, Швейцария, Чехия, Ирландия, Полша и Великобритания.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*