„Фотоволтаици за всички“: обявена схема за 30 милиона евро

Министърът на енергетиката Георгиос Папанастасиу представи в четвъртък схема на стойност 30 милиона евро, насочена към увеличаване на използването на фотоволтаични панели в Кипър, което от своя страна ще намали сметките за електроенергия в домовете на гражданите.

Ревизираната схема ще бъде пусната през януари 2024 г. и се очаква първоначално да подкрепи приблизително 6000 кандидати, обяви той.

Тя има за цел да даде възможност за инсталиране на фотоволтаични системи до 4,16 kW в съществуващи жилища, чиито собственици нямат начален капитал. Допустимите кандидати са собственици на малки и средни къщи със средно потребление 1100kW за два месеца. Няма да се прилагат финансови критерии.

Освен безвъзмездната помощ за топлоизолация, за кандидатите е предвидено допълнително финансиране за извършване на покривна изолация.

Кандидатите по схемата „фотоволтаици за всички“ ще получат предварително одобрение и ще могат да пристъпят към инсталиране без първоначална капиталова инвестиция, спестявайки пари от първия ден на присъединяването, подчерта министърът. Погасяването на системата започва с двумесечни такси от €150 чрез тяхната сметка за електричество.

Илюстрация, предоставена по време на презентацията, разглежда как планът ще бъде от полза за домакинство с двумесечна сметка за електроенергия от €370. Презентацията обясни, че след инсталирането на системата двумесечната сметка ще намалее до 207 евро. Погасяването на плана ще бъде завършено за период от четири до пет години. След погасяване сметката ще възлиза само на 57 евро.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*