Как се разпределя бюджетът на GeSI за 2024 година

Здравноосигурителната организация публикува бюджета си за 2024 г. Той предвижда 1,681 милиарда евро разходи и предполага 1,662 милиарда евро приходи.

Организацията приключи предходната година с излишък от 70 милиона евро, който ще попълни резервите на GeSI, които вече се състоят от 400 милиона евро.

Приходите на Здравноосигурителната организация се състоят главно от вноски от служители и пенсионери (481 милиона евро), вноски от работодатели (353 милиона евро) и държавни вноски (687 милиона евро). Освен това 55 милиона евро идват от компенсации, изплатени от потребителите на GeSI при получаване на медицински услуги. Други 52 милиона са отстъпките от фармацевтичните компании.

364 милиона евро ще бъдат изразходвани за лекарства, което включва: 35 милиона евро за компенсации на фармацевти, 284 милиона евро за закупуване на лекарства, 45 милиона евро за закупуване на нови и специализирани лекарства.

Бюджетът за 2024 г., освен лекарства, предвижда и следните разходи:

– 104 млн. евро за услугите на лични лекари и педиатри.

– 247 млн. евро за услугите на лекари специализанти. Най-скъпи са рентгенографията и кардиологията. Следват офталмологията, ортопедията и гастроентерологията.

– 94,2 млн. евро за закупуване на медицинско оборудване и продукти.

– 64 милиона евро за лабораторни изследвания.

– 579,6 млн. евро за стационарно лечение.

– 75 милиона евро за услугите на физиотерапевти, логопеди, диетолози, психолози, зъболекари, медицински сестри и акушерки.

– 45 милиона евро за услугите на Първа помощ и линейките.

– 22 млн. евро за транспортиране на отделни пациенти за лечение в чужбина.

– 18 милиона евро за рехабилитация и палиативни услуги.

Също така един милион евро са отпуснати за образователни дейности сред населението с цел по-добро запознаване на жителите на Кипър с GeSI и правилното му използване и създаване на правилна култура за търсене на медицински услуги.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*