Университета в Кипър (UCY) няма да записва частни ученици

Университета в Кипър (UCY) няма да записва частни ученици, които са били приети от други висши училища въз основа на тяхната GCE-зрелостни изпити или International Baccalaureate (IB) (международни бакалавърски степени), докато правните служби не преразгледат случая.

Решението бе взето в четвъртък, след среща между министъра на образованието Костас Кадис и UCY ректора Константинос Христофидес.

Докато правните служби не излязат с решение, UCY все още не е в състояние да го изпълни, защото парламентът и депутатите имат последната дума

Трябва да има нов набор от правила за алтернативна процедура по получаване на достъп до общественото висше образование, която ще бъде представена в парламента. Целта е да се разреши проблема веднъж и завинаги.
Учители от държавните  училища и студентски съюзи се разгневиха, когато UCY обяви, че ще продължава за сега да приема ученици от частни училища въз основа на техните зрелостни изпити и международни  квалификации.
Родителите на частни ученици по-рано изразиха подкрепа за решението на университета да се запишат студенти със зрелостни изпити и международни квалификации, които са били приети от други университети, без да преминават кандидат студентски изпит. Съюза на преподавателите в средните училища смята, че сегашната система е несправедлива, и че това би лишило ученици от държавните училища на места в университета.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*