На Добър час

Първият учебен ден е особен празник и събитие в живота на всяко дете, което за първи път ще се потопи истински в света на знанията

Осемте български училища в Кипър ще отворят врати за нашите деца в периода 12-20-ти септември и са готови за новата учебна година. Повече от петстотин наши деца и тази година ще прекрачат прага на родното школо.

PaphosДаниела Събева, училищен ръководител на Българското училище в Пафос заяви: „Готови сме и очакваме с нетърпение утрешния ден. На 12 септември над 70 деца ще прекрачат прага на нашето училище в Пафос. За нас този ден е много специален. Всяка година го преживяваме като Първи учебен ден и не само децата, но и учители и родители се вълнуваме.“

И тази учебна година рекордьори, с най-много деца са Никозия – у-ще „Н.Й.Вапцаров“ и „Народни Будители“ в Паралимни. И двете училища ще имат по над сто деца и по 15 първокласника.

ParalimniНели Делчева, ръководител на българското училище в Паралимни с особена гордост заяви, че тази година ще има и нещо ново в тяхното училище. Уроци по български фолклор, като децата ще учат за различните български фолклорни райони, обичаи и традиции и ще тропат хорце с Цветослава Гетова, която от тази година оглавява групите на малките деца и възрастни, а Мария Мавруди ще продължи с големите ученици, които вече са утвърдени танцьори.

П.Хилендарски, ЛимасолРадостни новини имаме и от Лимасол, българското училище „Паисий Хилендарски“ с ръководител Таня Христова вече е одобрено, тази година ще работи по програма „Роден език и култура зад граница“ и ще имат финансиране от родината. На 16-ти септември в тяхното училище ще бие школския звънец, за да събере около 35 деца, пет от които в първи клас.

От Веселка Градинарова, училищен ръководител на у-ще „К.Охридски“ в Лимасол научихме, че тази учебна година нямат отлив и очакват над 50 деца на 20/09/2015, когато ще удари Limassolмеденото звънче. В Лимасол има повече от 10 деца от смесени бракове и поне 6 първокласника. „Не мога да обявя точната цифра, рано е още за всички ни да фиксираме някаква бройка. На 14-ти ще имаме родителска среща и каним всички родители. Със сигурност и при колегите е така, едва след 10 октомври ще можем с точност да кажем колко деца ще посещават училището ни. Тази година предвиждаме няколко сериозни инициативи и със сигурност ще научите за тях“, каза тя.

K.Metodii-NiksziaБългарското училище „Кирил и Методий“ в Никозия ще започне на 12 септември. Галина Кумбару, училищен ръководител очаква шест първокласника и всички ученици от миналата година, над 30 деца. При тях винаги е много интересно и пъстро, първи въведоха в Кипър нови програми, интерактивна дъска и уроци, в които могат да участват деца и възрастни.

LarnacaУчилище „Д-р П.Берон“ в Ларнака с ръководител Радослав Георгиев ще започне новата учебна година на 19 септември. Първата родителска среща с родителите вече се проведе, а родителския комитет обсъжда как да изненада децата в този първи ден. Очакват около 70 деца и при тях бройката в сравнение с миналата година остава непроменена. „Разбира се, че сме готови, учебници, тетрадки и учебни помагала вече са тук. Много искаме децата от смесени бракове също да съберат смелост и да дойдат при нас. Вярно е, че са много натоварени през цялата учебна година, но се радваме на всяко новодошло дете. Новото тази година е, че вече ще има предучилищна група, а първокласниците са 5-6“, каза Радо Георгиев.

PolisБългарското училище в Полис Хрисохус също е готово за новата учебна година. Йовка Тодорова, ръководител на училището заяви, че тази година ще имат около 20 деца и миналогодишните проблеми отдавна са зад гърба им. „Очакваме децата в обновени, ремонтирани стаи, на 16 септември ще открием учебната година и се радваме, че училищният звънец отново ще ни събере.“

                            Скъпи деца, учители и родители,

у-те "Н.Вапцаров" Никозия
у-те “Н.Вапцаров” Никозия

Всеки от нас помни Първия учебен ден, този на децата  и внуците си. Това не е просто празник, това е денят, който ни вълнува и изпълва с радостни очаквания, денят, в който децата ни влизат в широко отворените двери на знанието, духовността, достойнството, традициите и гордостта на цялото ни общество и българска общност в Кипър.

Пожелаваме успешна учебна година!

На Добър Час!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*