Служители на Агия Фила Кооп арестувани по обвинение в измама за 9,5 милиона

Трима банкови служители на вече несъществуващата Агия Фила кооперативна банка и собственик на строителна фирма са били арестувани в четвъртък във връзка с отпускане на кредити на клиенти.

На тримата служители са повдигнати 13 обвинения в измама, получаване на собственост чрез фалшиви документи. Те са заподозрени и в даване на кредити на лица,които не могат да обезпечат получения заем.
Обвиненията се отнасят за 22 случая на отпуснати кредити на обща стойност € 9,5 млн.
жилищни кредитиПредполагаемите престъпления са между 2006 и 2009г. Тримата служители са изпълнявали длъжностите ръководител на отдел кредити, помощника му и бивш служител на трезора на банката.
Още две лица – от страна на собственика и управител на строителна фирма – са били издирвани от полицията във връзка със същия случай, когато собственикът на фирмата се е предал на полицията късно в четвъртък. CNA съобщава, че детективи също разследват други нередовни кредити, включващи повече заподозрени лица и фирми.
Вътрешно разследване, проведено през 2010 г. установи, че банковите служители са действали заедно с оценителите на имотите, които са давали многократно завишени на оценки на имотите, така че банката да може да осигури кредит, който е значително по-висок в сравнение с обезпечението.
Когато длъжникът не може да обслужва кредита, банката преоценява недвижимия имот, за да наложи възбрана, но се установява, че действителната стойност на имота е далеч по-ниска. Години наред обаче това бе нормална практика в повечето кредитни институции, когато купуващият жилище няма задължителните 30% от стойността на цената искания имот.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*