Тази година започва изграждането на първия крематориум в Кипър

Изграждането на първия крематориум в Кипър ще започне през 2024 г. Институцията е планирана да бъде разположена в индустриална зона в съседство с село Агия Варвара. Намира се в района на Пафос. Цената ще бъде 2,2 милиона евро.

Крематориумът ще бъде изграден върху терен с размери над 455 000 квадратни метра. Площта на самата сграда на две нива ще бъде 11 000 квадратни метра. Ще бъде от стоманобетон и тухла. На приземния етаж ще бъдат разположени главният вход и чакалнята за посетители, церемониална зала за 70 посетители, три офиса за персонала на крематориума, кухня и тоалетни.

Приземният етаж ще включва помещения за приемане и подготовка на телата, самата пещ за кремация, пункт за раздаване на пепел, хладилници за временно съхранение на телата, както и три паркоместа за автомобили.

Според действащото кипърско законодателство всеки, който желае да бъде кремиран след смъртта, трябва да подаде молба до Министерството на вътрешните работи и да изчака неговото одобрение. Тоест починалият не може да бъде кремиран по волята на близките си, както се случва в много други страни. Действащото законодателство прави този ритуал невъзможен в случай на внезапна смърт, ако починалият не е имал време да подаде молба.

Затова ако изричното ви желание е да бъдете кремиран, трябва да се съобразите отсега с тази подробност.

Регионът на Пафос е избран за строителството, тъй като кремацията е особено популярна сред британските граждани. И повечето от тях живеят в западната част на острова. Днес те са принудени да изпращат починалите си роднини за кремация в Гърция или Великобритания.

Цената на кремирането ще бъде около 800-900 евро.

 

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*