Застрояването на Лимасол излиза извън контрол

На всеки няколко месеца научаваме, че властите са дали условно одобрение за още една висок строителен обект в Лимасол. Тези развития трябва да отговарят на редица изисквания, поставени от властите, преди да бъде издадено окончателното разрешение, но изглежда, че нямат големи затруднения да ги изпълнят, като се има предвид, че пет са осигурили необходимите одобрения. Община Лимасол имаше възражения, а собствениците на жилища, които живеят в близост до планирания обект, са се обърнали към съда в опит да спрат строителството, но безуспешно. Правителството на Анастасиадис напълно подкрепя това развитие, тъй като внася пари в икономиката – повечето апартаменти се продават на чужденци – осигуряват на големите предприемачи необходимите приходи и създават работни места.

Докато ползите за икономиката са очевидни, има други фактори, които правителството напълно пренебрегва. Например дали лимасолци са били запитани дали искат крайбрежието да бъде обсипано с високи сгради? Проведени ли са публични консултации за радикалните промени във външния вид на града? Искат ли градът им да се превърне в център на празни високи блокове, които трябва да подобрят качеството им на живот, което обаче не се случва? Изглежда, че правителството не е обмисляло последствията от тази нова тенденция, като единствената й загриженост е парите да продължат да се вливат в икономиката.

Помислили ли сте за практическото прилагане на всички блокове в центъра на града? Например отдел „Околна среда“ е загрижен за канализационната система, която няма капацитет да се справи със стотици нови жилища в центъра на града.

Както обикновено, нищо не е било помислено предварително и не са извършени проучвания как презастрояването на града ще повлияе на  съществуващата инфраструктура на града. Община Лимасол има отговорността да повдигне въпроса и да потърси обяснения за произволната политика на правителството.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*