Днес е Бабин ден, денят на родилната помощ

Честит празник на всички български акушерки в Кипър!

 

Някога бабите, жените, които помагали при раждането, били дълбоко уважавани от народа. И така било редно според народните представи за морал. Та нали бабата била тази, която през часовете на раждането бдяла над родилката и се грижела за спасението на майката и детето. Тя била тази, която с билки и баяния поемала грижата да ги запази от вредните влияния на лехусите – зли същества, които според вярването обикаляли около майката и детето до 40-тия ден от раждането. Бабата стояла и през нощта до третия ден след раждането, за да посрещне орисниците. Тя нареждала специалната трапеза подготвена за тях и следяла на нея да има всичко необходимо, за да бъдат доволни и весели, тези които определяли съдбата. Бабата лекувала и всички детски болести, които се появявали в първите месеци след раждането.

В чест на бабите нашият народ устроил празник – Бабин ден /8 януари/. В него някои учени виждат далечни реминисценции от култа към богинята на плодородието – Богинята майка, почитана преди хилядолетия по нашите земи. На този ден младите майки ставали в ранни зори, за да отидат и полеят на бабата. Всяка гледала да стигне първа при нея, тъй като се вярвало, че на майката, която първа полее на бабата да си умие ръцете, децата ще бъдат живи и здрави през годината.

Празникът Бабинден е намерил място и в съвременния ни живот. Въпреки че времето на бабите отдавна е отминало. Днес тяхното място е заето от висококвалифицирани лекари, акушери и сестри. Признателността си към тях по стар български обичай нашият народ изразява в Деня на родилната помощ, който е сменил древния празник.

 babinden

Днес е и Света Доминика

Православната ни църква на този ден празнува деня на преподобна Доминика, която е живяла през IV в. Заедно със своята приятелка Мавра и още три прислужници Доминика пристигнала в Цариград. Те не били християнки но силно желаели да се покръстят и Патриарх Нектарий ги въвел в христовата вяра като ги посветил в дяконеси. Император Теодосий възхитен от тяхната силна вяра в бога им подарил земя край брега на морето. Там двете приятелки Доминика и Мавра построили два манастира, които станали школа за млади християни. Отдавайки се на строг пост и усилен труд, Доминика постигнала най после така желаното и дългоочаквано съвършенство, бог я дарил с дарба за прозорливост и чудотворство. Доминика започнала да лекува болни, предсказвала бъдещето, имала власт над природните стихии. Доминика доживяла до дълбока старост.

Църковният празник на преподобна Доминика – лечителката се слял с народния празник “Бабинден”. Както лечителката Доминика безрезервно е била в помощ на болни и нуждаещи се, така и бабата безрезервно и всеотдайно помага.

вяра

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*