Страх от ковид: Ветеринарите от Обединеното кралство предупреждават туристите да избягват кипърските котки

Британската ветеринарна асоциация (BVA) публикува изявление на уебсайта си, призовавайки посетителите на острова от Обединеното кралство да вземат предпазни мерки срещу котешки ковид или котешки инфекциозен перитонит (FIP).

Всеки, който пътува до Кипър за почивка, трябва да избягва да докосва котки и да се увери, че е почистил подметките на обувките си и колелата на куфара си, преди да напусне острова, за да избегне неволно пренасяне на вируса в Обединеното кралство, препоръчва старши вицепрезидентът на BVA Джъстин Шотън.

Съгласно препоръката котките, внесени от Кипър в Обединеното кралство, също трябва да бъдат тествани за вируса преди пътуване и да не бъдат извеждани, ако тестът им е положителен.

„Широко разпространено огнище на котешки инфекциозен перитонит е съобщено както в популациите на бездомни котки, така и в популациите на домашни котки в Кипър от януари“, се казва в изявлението, като се позовава на публикация на Деметрис Епаминондас, вицепрезидент на Панкипърската ветеринарна асоциация на уебсайта на Федерацията на европейските ветеринарни асоциации за домашни любимци (FECAVA ) .

Освен това старшият вицепрезидент на BVA е цитиран да заявява, че докладваните случаи на котешки FIP в Кипър са разбираемо обезпокоителни, но състоянието вече се наблюдава при котки в Обединеното кралство.

„Докато продължават тестовете, за да се определи дали това е нов щам на вируса, нашият… съвет към собствениците на котки е да се свържат с ветеринаря си, ако имат някакви притеснения относно здравето на своя домашен любимец“, се казва в изявлението.

По-рано през месеца местните власти омаловажиха като сензационни съобщенията на международните медии за 300 000 умрели котки от FIP на острова.

Източникът на изумителното твърдение беше вицепрезидентът на неправителствената организация „Глас за животните“ Динос Агиомамитис, който каза, че думите му са били изгубени в превода.

Той обясни, че има много груба и хипотетична оценка, че на острова има 1 милион котки. Екстраполирайки оттам, ако се приложи смъртност от 20-30 процента от умиращите заразени животни, резултатът е 300 000, каза той пред сутрешната програма на CyBC.

Но директорът на ветеринарните служби Хааламбос Пипис отговори, че не могат да потвърдят броя на 300 000 мъртви котки от котешки инфекциозен перитонит.

„Тези данни се основават на оценки, тъй като няма официално регистриран брой на котките в Кипър“, каза той.

Наричайки докладите „безпочвени“, ветеринарната асоциация миналата седмица заяви, че около 8000 клинични случая са докладвани от януари.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*