Огромен пожар в района на манастира Кикос

АИК е обвинен за огромния горски пожар в района, в който изгоряха двадесет хектара борова гора

Пожарът в района на Elitzies в гората на Пафос беше овладян във вторник, като горското стопанство и електрическата служба (АИК) не се съгласиха дали пожарът е причинен от неподходящи кабелни инсталации.

Ръководителят на отдела за горско стопанство Хараламбос Александру беше недвусмислен в обвинението към АИК за неизолирани електрически проводници, минаващи между горските станции Kambos и Stavros tis Psokas.

„Невъобразимо е голи, неизолирани кабели да преминават през дървета в гората“, каза Александру в изявления пред CyBC. По-рано той беше заявил, че ще документира с доказателства твърдението си, че късо съединение е причинило пожара.

Във вторник сутринта пожарникарите успяха да достигнат до това, което се смята за „нулева точка“ на пожара, където идентифицираха изгорели въздушни кабели.

„Това е дългогодишен проблем в целия регион Тилирия и трябва да се намерят други решения“, каза представителят на горското стопанство, добавяйки, че АИК трябва да проучи възможността да направи кабелите подземни и/или да ги прокара от село Лисос до „Ставрос тис Псокас“.

В района има общо 17-20 км сухопътни кабели, които лесно могат да предизвикат пожар, дори птица да ги докосне, каза директорът на горското стопанство пред CyBC.

Той добави, че има два документирани случая в Saittas и Kato Platres, където гризач и падащо дърво са предизвикали пожари чрез късо съединение на линиите.

Но говорителката на EAC Кристина Пападопулу каза, че е „невъзможно“ да се правят подземни кабели в гората.

Пожарът в района премина през стръмно, труднодостъпно дефиле, северно от манастира Кикос и долината Кедър, изгаряйки приблизително 20 хектара гъста борова гора, преди да бъде овладян малко преди 23 часа.

Три противопожарни самолета започнаха да пръскат вода и пяна над района преди 6 сутринта във вторник, за да потушат и предотвратят вторични пожари.

Говорейки в сутрешната програма на CyBC, говорителят на службата по горите Джордж Константину каза, че пожарникарите са водили „свръхчовешка битка“ през нощта.

„Ако не бяха те и щастливата липса на вятър, щяхме да говорим за огромна трагедия днес“, каза Константину.

Над сто пожарникари с десетки превозни средства се втурнаха към мястото на инцидента от всички станции в района, от Gialia до Stavros tis Psokas, както и частни превозни средства, които бяха насочени да създават противопожарни прегради.

Липсата на вятър през нощта даде възможност на пожарникарите да обезопасят периметъра и да овладеят пожара.

Епископ Никифорос от Кикос каза, че навременната намеса на пожарникарите е “предотвратила най-лошото да се случи” и изрази облекчение и благодарност към всички, че са предотвратили евакуацията на манастира.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*