Социалният министър Ивайло Калфин: Пенсионната възраст трябва да бъде увеличена

Тази сутрин по Нова ТВ, новият социален министър Ивайло Калфин (за тези, които не са го гледали) заяви:

 

“Моето виждане е, че възрастта за пенсиониране ще бъде съобразена с демографските и социално-икономически характеристики на държавата, което включва продължителност на живота, възможностите на социалната система и други”, поясни Ивайло Калфин

“В момента водим разговори с председателя на НОИ относно коледните добавки за пенсионерите. Правим всичко възможно, така че ако има резерв, той да бъде раздаден”, заяви по Нова ТВ социалният министър Ивайло Калфин.

Той обаче не се ангажира с прогнози дали това би станало или не. Това ще стане ясно през следващите дни.

Калфин потвърди прогнозите за увеличение на пенсиите в порядъка на 7 лева.

Относно възрастта за пенсиониране, социалният министър обясни, че амбициите му са с максимално съгласие дългосрочната пенсионна реформа да бъде уточнена.

“Моето виждане е, че възрастта за пенсиониране ще бъде съобразена с демографските и социално-икономически характеристики на държавата, което включва продължителност на живота, възможностите на социалната система и други”, поясни Ивайло Калфин.

“Пенсионната система е солидарна. Ако искаме възрастта за пенсиониране да се изтегли по-рано, това означава да се увеличи тежестта, особено при демографската характеристика в България”, допълни Калфин.

По думите му дългосрочно пенсионната възраст трябва да бъде увеличена.

Относно минималната работна заплата, социалният министър заяви, че доходите трябва да се увеличат, за да се оживи икономиката.

По повод предложението на Йордан Христосков тя да стане 400 лева, Калфин коментира, че на този етап няма как да отговори дали това увеличение е възможно.

“Периодът на майчинство е добър е в България. Що се отнася до майчинските, няма как да предположа нещо, което не е обсъждано с финансовия министър”, обясни Ивайло Калфин.

“Поели сме ангажимента, че усилено ще помагаме на семействата, които имат повече деца. Само 25% от хората са готови да имат повече от едно дете. Именно заради това те трябва да бъдат подпомагани активно”, поясни социалният министър. В България има над 50 хиляди семейства, които искат да имат дете по метода „ин витро” и държавата трябва да обърне внимание на този факт.

Източник: NovaNews.bg    

Б.Р. Търсейки снимки в интернет за български пенсионери, си зададох въпроса – с какво българските пенсионери се различават от тези в развитите страни. Защо нашите са тъжни и озлобени, едва ли не изглеждат като клошари, а другите – усмихнати, слънчеви, спокойни и доволни…

В никакъв случай нашите майки и бащи не са работили по-малко от западния пенсионер, плащали са си осигуровките, един ден да живеят спокойни около децата си и да не са тежест за тях.

Къде сбъркахме, какво не направиха нашите политици (или какво направиха), та днес хиляди хора се страхуват от предстоящата присъда „пенсионер в бедна България”.

Вижте и си отговорете сами…

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*