България: Увеличение на пенсионната възраст от началото на годината

Ако Ви предстои да се пенсионирате в България през тази година

От 1 януари 2020-а в България е увеличена възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране.

За жените от най-масовата, трета категория труд, възрастта се увеличава с два месеца спрямо изминалата година и вече е 61 години и 6 месеца. За мъжете увеличението е с един месец и става 64 години и 3 месеца.

За да се пенсионират, жените вече трябва да имат 35 години и 10 месеца осигурителен стаж. За мъжете той вече е 38 години и 10 месеца. И за двата пола това е с два месеца повече, в сравнение с миналата година.

Ако хората нямат право на пенсия, защото не изпълняват посочените условия за възраст и стаж, те могат да се пенсионират на възраст 66 и половина години при поне 15 години действителен стаж.

Крайната цел на плавното повишение на пенсионната възраст е тя да се изравни за мъжете и за жените да стане 65 години през 2037 г.

Таванът на пенсиите остава 1200 лева. До 1 юли минималната пенсия ще бъде 219,43 лв., след което ще стане 250 лв.

Също от 1 юли пенсиите, отпуснати до 31 декември 2019 година, ще се увеличат с 6,7 на сто.

Запазва се периодът на изплащане на обезщетението за бременност и раждане – 410 дни, както и обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст – 380 лв.

Минималните осигурителни доходи също остават без промяна спрямо 2019 година, с изключение на случаите, за които минималният доход е по-нисък от минималната работна заплата за страната.

Запазват се и миналогодишните размери на обезщетенията за безработица – минималното е 9 лева на ден, а максималното – 74,29 лева.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*