Собствениците на жилища, пострадали от свлачища губят търпение

Искат спешна среща с министър Хасикос, за да обяснят проблема и да разберат кой ще плати сметката по укрепване на свлачищната зона

Свлачището, причинило големи щети на десетки домове в Лимнес, Писсури изправи на нокти жителите и местните власти от една страна и правителството.

В изявлението си те алармират, че ако не се вземат спешни и незабавни мерки, жилищата им няма да преживеят до следващата зима. Щетите се изразяват в дълбоки пукнатини по вътрешните и външни стени, басейни, пътища, тротоари, пешеходни пътеки, подпорни стени, канализация, водопроводи и други.

свлачищеЛазарос Лазару, лидер на общността на Писури заяви, че работата за ремонт и разширяване на канализационна система в селото скоро ще започне, но каквото и да се направи, едва ли ще се справят с проблема на активиралото се свлачище. Мерките включват поставяне на дренажни тръби и подмяна на канализационните тръби, които са били счупени от бедствието, за което настояват за спешно финансиране от държавата.

Лидерът на Общността заяви, че представители на различни ведомства участвали в срещата, включително геоложкия отдел, областните власти на Лимасол и градоустройството са посетили някои от пострадалите домове и заявили, че трябва да се изчака доклада на министерството и чак тогава може да се говори за конкретни действия.

Лазару заяви на срещата, че Съветът ще чака окончателният доклад на правителството, но смята, че разходите за стабилизиране на района може да струва милиони.

Според Антъни Уолкър (един от потърпевшите), пенсиониран експерт ПТО и вещо лице заяви, че  причината е неадекватното управление през годините, лоша инфраструктура, контрол и управление на подземните води, които са позволили развитието на проблема.

Той и още няколко пострадали собственици искат незабавна среща с министър Хасикос, за да обяснят сериозността на проблема и да се разберат каква финансова отговорност ще поеме държавата. Според негови изчисления, стабилизирането на тази зона ще струва около шест млн.евро.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*