Президентът Анастасиадис на среща с патриарха на Ерусалим Теофилос III

Вчера кипърския президент Н.Анастасиадис по време на официалното си посещение в Ерусалим се срещна с патриарх Ерусалим Теофилос III.

На срещата той заяви, че Кипър полага всички усилия за мир и сигурност в региона на Близкия изток за укрепването на отношенията както с Израел, така и с арабските страни.

Патриархът приветства президента и неговата съпруга Андри, заяви, че присъствието на президентската двойка в Патриаршията демонстрира общото им историческо и културно наследство и тяхната и Гръцката православна християнска вяра и традиции.

Той добави, че Патриаршията неуморно продължава мисията си за запазване на съществуващата мултинационално, мултирелигиозно и политическо статукво на свещения град Ерусалим

Той също така посочи, че “историческия ход на остров Кипър, който в момента изпитва затруднения, е преплетен с историята и събитията на Близкия изток като цяло, и в Светите земи по-специално”.

Той добави, че посещението на президента Анастасиадис в Израел се състоя в момент, когато съседните страни страдат от преместването на хора от бащините им домове, преследването на християните и нечовешко взаимно клане и братоубийство. Патриарх Теофилос III увери, че Патриаршията работи за мирното съвместно съществуване на хората в региона и пожела всичко най-добро за народа на Кипър.

От своя страна президентът Анастасиадис увери, че ще направи всичко възможно, за да се поддържа отлични отношения между Кипър и Израел и между Кипър и палестинците и другите арабски държави

Той изрази загриженост за настоящата ситуация в региона и по-специално действията на екстремистите в Ирак, Сирия, Йемен, Либия.

Патриархът почете президентът Анастасиадис, като му връчи отличието на Светия гроб и си размениха подаръци.

Президентът ще се срещне днес с президента на Израел Реувен Ривлин и по-късно ще разговаря с министър-председателя Бенямин Нетаняху.

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*