Русия изключи възможността да върне Крим на Украйна

Крим е регион на Руската федерация. Въпросът за нашите региони не подлежи на обсъждане с когото и да било, каза говорителят на руското президентство Дмитрий Песков

 

Русия заяви, че няма да върне Крим на Украйна въпреки предупрежденията на САЩ и Европейския съюз, че няма да отменят санкциите срещу Москва, наложени заради анексирането на полуострова преди година, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

„Няма никаква окупация на Крим. Крим е регион на Руската федерация. Въпросът за нашите региони не подлежи на обсъждане с когото и да било“, каза говорителят на руското президентство Дмитрий Песков.

Така той коментира изявление на говорителката на Държавния департамент на САЩ – Джен Саки, че американските санкции срещу Москва ще се запазят, докато „продължава окупацията на полуострова от Русия“.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини каза, че общността ще продължи своята политика на непризнаване на анексирането на Крим, включително чрез санкции.

Междувременно три надводни групировки от руския Северен флот (СФ) излязоха тази сутрин от Колския залив заради внезапна проверка на бойната готовност. Задачата на издирвателно-ударната група в състав големия кораб за бой с подводници „Адмирал Левченко“ и двата по-малки съда със същото предназначение „Брест“ и „Юнга“ с подкрепата на авиацията на СФ е да издирват въображаеми атомни подводници на противника в определени райони на Баренцово море, съобщи говорител на министерството на отбраната, цитиран от ТАСС.

Също днес в хода на внезапна проверка на бойната готовност морски пехотинци от състава на СФ излязоха в Баренцово море с десантния кораб „Кондопога“.

В започналите вчера внезапни военни учения на СФ някои подразделения в Западния военен окръг и ВВС участват 38 хил. военни, 3360 единици военна техника, 41 бойни кораба, 15 подводници, а също 110 самолета и хеликоптера, посочва ТАСС. Военни части и съединения на Балтийския флот (БФ), Южния военен окръг и Въздушнодесантните войски са приведени във висша степен на бойна готовност в рамките на стратегическо командно-щабно учение, съобщи още пресслужбата на руското военно министерство.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*