Връзките между Кипър и Русия притесняват британски депутати

Отношенията между Кипър и Русия бяха обсъдени в Камарата на лордовете във вторник вечерта с външния министър на Обединеното кралство баронеса Анелай визирайки предложенията за постъпки от страна на Кремъл за създаване на военна база на острова.

“Ние обсъждаме и ще продължим да обсъждаме редовно с Република Кипър въпросите на сигурността и отбраната и бяхме информирани за споразумението, подписано в Москва. Кипърското правителство ни увери, че тези споразумения представляват продължение на съществуващите договорености,” каза баронесата.

Тя каза това в отговор на въпрос от лорд Шарки за това какви дискусии британското правителство е имало с правителствата на Република Кипър и други страни-членки на Европейския съюз ” за предложението за създаване на руска военна база в Кипър.”

Отхвърляйки загрижеността, проявена от либерал-демократичния си партньор за военна употреба на кипърските съоръжения от Русия, баронеса Анелай каза, че тя не вижда никаква такава ситуация в Кипър.

“Когато говори пред руските медии, президентът Анастасиадис изрично изключи използването на пристанището Лимасол за военни цели. Външният министър Касулидис каза също пред пресата, след срещата на Комитета на ЕС по въпросите на външните работи през февруари  в Брюксел, че не става въпрос за руски въздушни или морски военни бази на територията на Кипър. Това е продължение на съществуващите вече споразумения “, каза тя.

Британският министър на външните работи отново подчерта необходимостта от “единството на ЕС пред лицето на руската агресия в Украйна,” и се съгласи с мнението, че “може да бъде полезно да се каже на правителството на Кипър, че политиката на президента Путин в югоизточната част на Украйна поразително прилича на създаването “на самозвания режим на кипърските турци  в северната част на Кипър.”

В отговор на друг въпрос във връзка с издаденото разрешение за кипърските гърци за развитие на зоните в рамките на британските бази в Кипър, подписано по време на официалното посещение на президента Анастасиадис в Лондон през януари 2014 г., баронеса Анелай коментира, че то отново е потвърдило силните връзки на приятелство и партньорство между две страни в много области.

“Невоенното развитие е допълнителна мярка за нормализиране на административното планиране и показва, че Обединеното кралство и Кипър са сериозни в съвместната работа по общите ни интереси”, добави тя.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*