Пристанищните работници продължават със стачните действия

Въпреки че пристанищните работници излязоха на четири часова стачка във вторник, министърът на транспорта беше категоричен, че приватизационния процес няма как да бъде възпрепятстван.

Той призова работниците да бъдат по-сериозни, добавяйки че „няма начин процедура, която вече е към своя край, да бъде променена”.
Окончателните оферти се очаква да бъдат представени до 21 януари.

Досега четири предложения са били обсъждани, като три от тях са били отхвърлени от синдикатите и един отхвърлен от правителството.

Първото предложение ще запази позициите на работниците, докато дейностите на пристанището не бъдат предадени на инвеститора. Опасението на синдикатите е, че получавайки разрешение да оперира с пристанището, новия инвеститор няма да има нужда от някои служители и ще ги освободи, оставяйки дългогодишни служители без никакви перспективи за кариера. Същото се отнася и за второто предложение, което дава възможност  за ранно пенсиониране. Сериозно внимание се е обърнало на последното предложение – на всички заинтересовани страни да им се предложат трудови договор. Според синдикатите обаче, по този начин те не могат да защитят служителите.
„Пристанищните работници не получават прилична заплата. Единственият начин те да компенсират това, е чрез заплащане за извънреден труд, но след като пристанищните дейности са приватизирани, няма да има извънреден труд”, казват синдикатите.
Някои работници с дългогодишен опит получават около 2,500 евро, докато някой новоназначен може да получи 800 евро на месец.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*