Президентът Анастасиадис се срещна с Юнкер преди срещата на върха

Президентът Никос Анастасиадис имаше среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в сряда вечер в навечерието на ключовата среща на върха днес и поставя Кипър в центъра на усилията на ЕС да постигнат споразумение с Турция за спиране на потока на бежанците към Европа. Срещата в Брюксел е един ден след посещението в Никозия на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който след това беше и до Анкара за среща с турския премиер Ахмет Давутоглу.

„Докато Турция не изпълни задълженията си, произтичащи от Протокола от Анкара, не би могло да се обсъждат и замразените глави“, каза Анастасиадис.

По-рано през деня, говорителят на правителството Никос Христодулидес каза, че Турция, по време на срещата на върха миналата седмица се е опитала да заобиколи институциите на ЕС „и за съжаление, с помощта на някои държави-членки се опитва да стигне до споразумение на двустранна основа с Германия и Холандия, заобикаляйки всички останали държави членки и дори самият Туск“. Той се позовава на лидерите на Германия и Холандия, които са имали шест часа среща с Давутоглу в нощта преди срещата на върха, където бяха формулирани исканията на Анкара. Туск е бил само информиран по-късно от холандското председателство. Анастасиадис е поискал среща с Юнкер преди срещата на върха в четвъртък. „Нашата позиция е добре известна и тя е разбрана от нашите партньори в ЕС“, каза говорителят. Помолен да коментира различните доклади, свързани с отварянето на турските пристанища и летища, а в замяна Кипър да отвори замразена глава от преговорите, Христодулидес каза, че е наясно с докладите, но единственият начин за Турция,  да продължи напред с присъединяването й е да изпълни задълженията си към Кипър по протокола „Анкара“.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*